11 вересня, 2007

ГАЙДАМАКИ краще всіх!

В Долині був день міста, і хед лайнером святкувань стали Гайдамаки!
Скажу чесно - до неділі я про них тільки чув, як про гурт, не міг назвати жодної пісні і не уявляв, як вони виглядають. Стиль їх асоціювався з чимось на зразок Руслани. Тепер я знаю, що вони просто супер, це справжня українська музика, яка піднімає відчуття гордості за свою країну і її пісні.

Гайдамаки - розрив від перших акордів. Поки ще не знайшов звідки можна покачати їх пісеньок, як знайдете лінку - діліться, може в студійному записі вони не будуть такими енергетично поживними, але концертний варіант - це дійсно подія. Стиль - рок, етнік, поп, весільний і маршовий, загалом - можна вліпити все, що знаю. Одна пісня закінчилася програшем з "Ой там на горі січ іде", інша ("Їду в трамваї", якщо я не помиляюся) розпочалася з чогось, дуже схожого на похоронний марш, віддаючи шану цьому колісному транспорту пересування. Але оптимізм - те, що не забереш навіть з їх дуже серйозних по суті пісень.

Від них (а особливо від соліста, який собою являє високого бритоголового дядька з чорними козацькими вусами) іде позитивно-енергетично-сексуально-козацька енергія. Соліст варює з своїм бубном, весь час посміхається, за весь виступ жодного разу ми не чули від нього "де ваші руки" чи "якщо ви не підтримаєте нас, то ми вже йдемо геть", і просто рве публіку. В музиці в них багато імпровізації і варіації, деколи в мене складалося враження, що кусок пісні складався прямо на ходу - але, знов ж таки, тре послухати студійний запис, аби робити висновоки.

Долина не навчена (і не розпещена) такими дійствами, тому логічно виникає проблема з сприйняттям таких екшинів. Люди банально не знають, як можна відриватися, і що це не стидно. Рятують, звісно, студенти, і всі інші, для кого Долина - дім, але не основне місце проживання (такі як от ми), які поводяться і реагують на таке дійство без комплексів. Так от, під Гайдамаків відривалися всі - біля нас стояла сильно старша тітонька, яка хлопала, кричала, піднімала руки і взагалі поводилася "як треба" (зважаючи на її вік). Навіть була спроба викликати музикантів на біс, правда ідея не реалізувалася, бо людей, які вірили в її здійснення було замало, щоб перекричати відстань до сцени.

Ось вам фотки з концерту:
Гурт відверто націоналістичний, з "Слава Україні" і захопленням Прикарпаттям, бо "тут нема памятників Ленінам, а тільки Франку, Шевченку і Бандері". Майнула неприхована агітація за НСНУ-Самоборону, але на ній не акцентувалися. Себе вони називають "Воїнами світла", або щось на зразок того.

Ось їх офіційний сайт
http://www.haydamaky.com/ukr/

Локально маю відео, але не буду його сюди чіпляти - шкодую ваші мегабайти. Контактуйте, якщо заінтересувалися. Сподіваюся бачити Гайдамаків на наступному дні фірми...

Коротко про те, що в Долині було ще. Свято тривало 2 дня, і було все не так погано, як на День незалежності. Організатори були інші, спостерігалася програма, а не самоплив. Якби не виступ Гайдамаків, то ця стаття мабуть би була знову в чорних тонах, і ви би загрузли в критиці. Але світло перемогло (як і весна), і я просто розкажу, що ми бачили.

Конкурс краси Міс Долина 2007. В молодшій віковій групі перемогла доця мера, що було дуже нечесно, зате ми відірвалися по повній, скандуючи "жюрі на мило". Ведучу мабуть замовляли в спецзакладі, але тепер мені то навіть видається кумедним. В залі було порядку 20 включених блутузів, Петрик активно розсилав свою фотку, але ніхто не повівся :)


Бокс. Справжнісінький бокс з українськими майстрами спорту - див. фото. На задньому фоні видно сцену.

Вживу бокс - справжнє видовище, дівчата пищали, коли хтось падав (а падати тре було фактично на голий бетон), кров була сама справжня, сподобалося (навіть не зважаючи на те, що були самі легші вагові групи).

Першого дня була купа рок гуртів, назви яких я не памятаю. Кричали вони як на холод, який і так панував надворі. Закінчилося все дискотекою. Відмічу - звук і світло були на рівні. Набагато крутіше, ніж на Дні СофтСерва, можемо підказати контакти організаторів, не все ж Серву позоритися. Диско крутили запрошені діджеї з різних міст, непогано.


Все решта - поза полем мого зору, бо Гайдамаки кул.

4 коментарі:

AMA сказав...

І справді цей день нашого міста був досить таки непоганий.Єдине - було дуже холодно, але то все пусте, головне - що ми не застудились і залишились з купою вражень і емоцій, і що основне позитивних - дарованих Гайдамаками.
Це дійсно супер, просто вибуховий гурт, і з радістю ми б ще пішли на їхні концерти :). Тому всім, хто буде мати нагоду подивитись на них - не втрачайте свого шансу і не пожалієте !
А вихідні дійсно були класні, тільки шкода, що мало ;).

Unknown сказав...

щиро радію за долину! хай росте велика і стає цивілізованішою!

Yuriy P сказав...

Та ну до неділі тільки чув, а коли ми їхали на 750чя Львова в місто, то соліст з нами в одній маршрутці їхав. Так ми його ще бачили )))
Відірвався? Накричався? ;-)

Roman LuVR сказав...

Ой, та ми так наскакалися! І вже купили собі диска Гайдамаків "Богуслав" - Анна через день наспівує "Висить ябко висить" в рок виконанні :)